Sabayon 8 byl už ten "odinstalovaný". No, stejně jsem u něj opět skončil
V Archu se mi totiž kupodivu podařilo zkompilovat Trinity, ale ono je to celé nějaké prolezlé chybami, takže dostat to do používatelného stavu by to bylo na dlouhé lokte, navíc bych musel řešit drobnosti jako je plná funkčnost touchpadu, uspávání notebooku, rozchození WiFi...
A jelikož jsem nedávno úplně čirou náhodou zjistil, že openSUSE má udržované plně funkční KDE 3.5.10 včetně všeho dalšího, jako je digiKam, či K3b, řekl jsem si, že to překousnu a dám ho tam, ať nemusím nic řešit - SuSE si pamatuji jako systém s vynikající podporou HW (například jsem s jeho využitím ve VBoxu rozcházel na Archu skener), ačkoliv mne odrazovala jeho obludnost, nepřehlednost, pomalost a balíčkovací systém. Všechno krásně fungovalo, na moderním HW byl i ten Yast použitelný, ale nefungoval poklep na touchpadu, což bych snad vyřešil, ale především mi děsně padalo WiFi připojení - připojil jsem se a za půl minuty jsem byl zas odpojený...
Takže jsem zaskřípal zuby, narval do mechaniky DVD se Sabayonem s Fluxboxem a opět ho nainstaloval. A doinstaloval jsem to šílené KDE4. Sice se mi za jeden večer 1x kouslo tak, že jsem ho musel celé sestřelit z konzole, jednou mi vytuhnul totálně sulfur, jednou mi spadly KDE settings (na mém PC s KDE3 si nepamatuji za celá léta, že by se mi něco kouslo nebo spadlo - systém mi "spadnul" jen párkrát, když nám v tomto krásném 3. tisíciletí párkrát vyplivla elektrika ), ale WiFi připojení spolehlivě drželo, touchpad také plně funguje, a co se svižnosti tohoto prostředí týká, tak si říkám, že stejně práce v něm nespočívá v tom, že bych projížděl myší menu či dělal vylomeniny s okny, ale prostě pracuji v nějakém programu, takže to překousnu, a tu nestabilitu snad do konce desetiletí vychytají
Takže tak
==================
Jestli bych mohl poprosit v tomto vlákně ještě o pár rad, byl bych vděčný za odpověď:
Používám skvělý progámek, suplující v některých ohledech absenci Photoshopu, delaboratory, ale není ani v repozitářích, ani jsem ho nenašel v portage. Ono ho asi moc lidí nepoužívá, i v tom mém odkázaném zápisku na ábíčku jsem jediný přihlášený uživatel. Jaká je nejsnazší, ale přitom seriózní, cesta k jeho instalaci? Napsat PKGBUILD pro Arch nemám problém, ale na gentoo ebuildy jsem koukal jak čerstvě vyoraná myš
Podobný problém je pro mne i aktuální Darktable (v repozitáři je již dost zastaralá verze), GIMP či Scribus (mám obavu, že mi nezbude, než se ty ebuildy asi naučit psát, že jo?
Otakar